Salveikarva roheline kui ravitseja

Kes mind teab, siis seni on mind ikka valdavalt musta värvi rõivastes näha võinud, olenemata päevast, ilmast või olukorrast. See tasakaalu harjutus tekkis mul kooli ajal. Nüüd märkan aga, et päris palju mahedaid oliivi- ja salveirohelisi toone on ilmunud minu riidestangele, mis toob mõtte taaskord värvide mõju ja tähenduse üle meie ümber ja elus.

Mina pean rohelist kasvamise värviks - ta on aus ja harmooniline nagu loodus, ja ta toetab tasakaalu leidmist sarnaselt looduskümblusele.

Perioodil, mil minus kasvas vajadus loomingulise identiteedi värskendamise ja selle ebakõlade tasakaalustamise järele hakkas rohelus minu ümber aina enam kogunema. Kuni äratundmiseni, et minus elab üks hingelt aednik.. (Aga sellest ükskord pikemalt. ;))

 

Ühesõnaga, minu kodukeskkonda tekkis roheliste taimede aed ning igasugustes loomingu ja muudes valikutes kerkisid esile värvieelistustes esile rahulikud rohelised. Minu sundimatud valikud musta asemel just sellist mõnusat salveikarva tuhmrohelist valida üllatas mind ennast, mille peale veeres mõte nõnda:

Kuidas nimetada seda mahedat rohelist? Salveikarva.
Rahvameditsiinis on salvei väga hinnatud ravimtaim. Ise olen teda intuitiivselt kasutanud tema rahustava ja puhastava omaduse tõttu. Taimetargad on salvei omadused kokku võtnud öeldes, et ta on üleminekuvaevusi taandav ravim.

Mulle, kui värvide aga ka ravimtaimede mõju austajale on selline seos omaette vahva, sest minu viimase aja eriline magnetism roheluse ja usaldus salveikarva rohelise vastu on tekkinud just üleminekuperioodil, kus olen vajanud rahustavat, tasakaalustavat tuge.

Mõtisklused konkreetsete värvide tähenduslikust tulemisest meie ellu on mind saatnud aastaid. Samamoodi nagu minu armas aednikust ja ravimtaimede kirglikust kasvatajast ema on ära märkinud, et meie kodupaika tulevad kasvama ikka just need ravimtaimed, kellelt me tuge vajame.

Salvei botaaniline nimetus Salvia on tuletatud ladinakeelsest sõnast salvere, mis tähendab tervenemist ning enese terve ja hästi tundmist.

Hoidke end ja võtke julgelt vastu värvide ning loodusandide tervistav jõud!